29/01: Daniel Rowland, viool en Patricia de la Vega, piano

Daniel Rowland en Patricia de la Vega

Daniel Rowland, viool
Patricia de la Vega, piano

“Hypermuzikaal’,’ ‘zeer virtuoos’ en ‘een ideaal solist’, zijn een paar van de vele lovende woorden die zijn geschreven over violist Daniel Rowland. Rowland heeft zich op de internationale concertpodia gevestigd als een zeer veelzijdige, charismatische en avontuurlijke musicus, met een breed repertoire van Biber tot Berio.

Daniel wordt in 1972 geboren in Londen, en begint zijn vioollessen in Enschede nadat zijn ouders naar Twente zijn verhuisd. Hij studeert bij Jan Repko, Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh en later ook bij Ivry Gitlis, met wie hij de rest van zijn leven een warme band koestert. Rowland wint onder meer de Brahms-prijs in Baden-Baden en het Oskar Back-concours. Hij ontwikkelt zich al snel als vooraanstaand solist. Zo soleerde hij afgelopen jaren in concerten van Beethoven en Brahms tot Elgar, Berg, Korngold, Weinberg, Prokoffief, Glass en van der Aa met dirigenten als Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Francois Xavier Roth, Lawrence Foster en Andrey Boreiko Rowland speelde ook meerdere wereldpremières van hedendaagse componisten als Isidora Zebeljan, Roxana Panufnik, Peteris Vasks en Elena Firsova.

Maar ook kamermuziek is een grote liefde van Rowland. Twaalf jaar lang was hij primarius van het Brodsky Quartet, met wie hij in 2017 schitterde op het Prinsengrachtconcert. Zij traden op over de hele wereld op en maakten vele opnames, waaronder de beroemde Sjostakovitsj cyclus. Daarnaast speelt Rowland in tangokwintet ChamberJam en vormt hij veelgeprezen duos met pianiste Natacha Kudritskaya en met zijn vrouw, celliste Maja Bogdanovic, met wie hij onlangs de duo-cd „Pas de deux” uitbracht.

Daarnaast heeft Rowland de bezielende leiding over zijn eigen festival in Twente, het Stift International Music Festival, waarin zijn internationale muzikale vrienden sinds de oprichting in 2005 in augustus en december samenkomen voor intieme en avontuurlijke kamermuziekconcerten.

Daniel’s viool in gemaakt door Lorenzo Storioni (Cremona 1796) en zijn strijkstok is een Maline, in bruikleen van het Muziekinstrumentenfonds.

Patricia de la Vega is één van de meest vooraanstaande Spaanse pianisten van haar generatie. Op 7-jarige leeftijd begon zij haar pianostudie bij Manuel Carra aan het Koninklijk Conservatorium in de hoofdstad waar zij de hoogst denkbare resultaten en onderscheidingen behaalde. Driemaal werd zij uitverkozen om haar land te vertegenwoordigen op het Internationale Steinway Festival in Berlijn, Hamburg en Madrid.

Zij vervolgde haar studie in Fiesole bij Maria Tipo en in Amsterdam bij Jan Wijn. De samenwerking met grote meesters als Gyorgy Sebok, Karl-Heinz Kammerling, Maria-Joao Pires, Lazar Berman, Hans Graf en Gyorgy Sándor vervolmaakte haar spel. Talloze eerste prijzen op nationale en internationale concoursen getuigen van de grote waardering en erkenning van haar bijzondere muzikale talent.

Naast haar solistische activiteiten is zij een zeer toegewijd kamermuziekpartner en treedt zij veelvuldig op met vooraanstaande musici als Christiaan Bor, Daniel Rowland, Joan Berkhemer, Hebe Mensinga en Godfried Hoogeveen in onder meer Nederland, Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Zwitserland en Roemenie.

Programma

[nog niet bekend]