24/04: Jan Bastiaan Neven, cello, Maria Gîlicel, viool en Thomas Beijer, piano

Jan Bastiaan Neven

Maria Gîlicel, viool
Jan Bastiaan Neven, cello
Thomas Beijer, piano

De Roemeense violist Maria Gîlicel  maakte haar debuut bij het National Music Auditorium in Madrid. Sindsdien speelde ze in vele concertzalen, waaronder de Wigmore Hall, Buckingham Palace, Royal Festival Hall, St. John’s Smith Square, Casa Tartini en het Romanian Cultural Institute of London. Maria studeerde cum laude af aan het Royal College of Music in Londen en behaalde succesvol haar Master ‘Perfomance with Distinction’. Momenteel studeert zij aan hetzelfde instituut bij Professor Maciej Rakowski voor haar ‘Artist Diploma’. In 2018 won ze de Royal Philharmonic Society Emily Anderson prijs. Ze bespeelt een Jean-Bapiste Vuillaume viool uit 1850, in bruikleen van het Royal College of Music. Naast violiste is ze een fervent schilderes, wat ze als een belangrijk onderdeel van haar leven beschouwt. Sinds 2021 maakt Maria Gîlicel als 2e violist deel uit van het Nederlands Kamerorkest.

Jan Bastiaan Neven kreeg toen hij tien jaar was zijn eerste cello lessen van Jan Hollinger. Hij vervolgde zijn studie aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf bij Johannes Goritzki en later met een beurs van het Prins Bernard Cultuurfond aan het New England Conservatory in Boston bij Colin Carr en Laurence Lesser. Hij nam deel aan masterclasses met Gary Hoffman, Frans Helmerson, Anner Bijlsma en Philippe Müller. Reeds op jonge leeftijd trad Jan Bastiaan Neven op als solist met orkesten in Europa en de Verenigde Staten. Als kamermusicus speelde hij op de festivals van Norfolk, Verbier, Freyburg (USA), Sleeswijk-Holstein, Trecastagni (Sicilië), S’Agaro (Spanje) en “Le Festival des Heures Romantiques” in Monthodon. Als lid van het Huntington Piano Trio trad hij op in Carnegie Hall en vele andere plaatsen in de Verenigde Staten. Jan Bastiaan Neven is plaatsvervangend aanvoerder cello van het Nederlands Kamerorkest. Hij speelt op een cello van Antonio Pellizon, ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Thomas Beijer plaatste zich met het winnen van het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours in 2007, plaatste zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als “een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar.” Sindsdien gaf Beijer recitals in Europa, Azië en de Verenigde Staten, en werkte hij als solist samen met dirigenten als Neeme Järvi, Gustavo Gimeno, Ed Spanjaard, Bas Wiegers en Lucas Macías Navarro.

Thomas Beijer is een veelzijdig musicus met een breed repertoire dat rijkt van zeventiende-eeuwse muziek tot en met hedendaagse composities. Beijer is een gepassioneerd kamermusicus en is een vaste gast bij Camerata RCO, het kamermuziekensemble bestaande uit leden van Het Koninklijk Concertgebouworkest.

Programma

F. J. HaydnTrio Hob. XV, nr. 18 in A
 Allegro moderato
 Andante
 Allegro
J. Brahms Trio nr. 1 in B, op. 8
 Allegro con brio
 Scherzo: Allegro molto
 Adagio
 Allegro